Miten osallistut Joulupuu-keräykseen?

Lahjoita Joulupuu-keräykseen lahja keräyspisteeseen tai rahalahjoitus eJoulupuun kautta!

Yksityiset lahjoittajat

HANKI LAHJA

Tuo keräykseen käyttämättömiä uusia tai itse tehtyjä lahjoja. Lahjakortit ovat suosittuja!

Ethän tuo keräykseen arpoja tai muita Veikkaustuotteita, päihteitä tai käytettyjä tavaroita. Rahaa taas voit lahjoittaa ainoastaan eJoulupuun kautta.

Kurkkaa lahjavinkit alta!

LAHJAN PAKETOIMINEN JA MERKITSEMINEN

Jokaisella Joulupuu-keräyksellä on omat toimintatapansa lahjojen suhteen. Tyypillisesti lahja paketoidaan ja siihen laitetaan Joulupuu-pakettikortti. Merkitse  tällöin pakettikorttiin, kenelle lahja on tarkoitettu (tyttö/poika/lapsi/nuori), minkä ikäiselle lahja sopii ja mikä on lahjan sisältö. Kuvaile lahjaa. Lahjakorteissa merkitse pakettikorttiin lahjakortin summa sekä kauppa, johon kortti käy.

Tarkista paikkakuntakohtaiset keräysohjeet paikalliskeräykset-sivulta!

VIE LAHJA LÄHIMPÄÄN KERÄYSPISTEESEEN

Tarkista paikkakuntasi keräyspisteiden sijainti ja aukioloajat paikalliskeräykset-sivulta.

Lahjasi lähtee keräyspisteeltä saajalleen.

Yritykset ja yhteisöt

OTA YHTEYTTÄ OMAN ALUEESI JOULUPUU-KERÄYKSEN JÄRJESTÄJÄÄN

Oman alueesi järjestäjä auttaa mielellään, mikäli yrityksenne tai yhteisönne haluaisi osallistua Joulupuu-keräykseen. Yrityksiltä toivotaan mielellään ennakkoilmoittautumista ja joillain paikkakunnilla on erilliset toimintatavat yritysten lahjojen toimitukselle, otathan siis yhteyttä ennakkoon!

KERÄTKÄÄ YHDESSÄ LAHJOJA

Laittakaa kaunis keräyspiste pystyyn vaikkapa kahvihuoneeseen tai business parkin aulatilaan. Saat paikalliselta keräysjärjestäjältä tarvittavat materiaalit ja ohjeet. Kerätkää lahjoja talteen turvalliseen paikkaan odottamaan toimitusta.

Myös asiakastiloihin on mahdollista perustaa Joulupuu-keräyspiste, jonka käytännön järjestelyistä vastaatte itse henkilökuntakeräyksen tapaan.

LAHJAN PAKETOIMINEN JA MERKITSEMINEN

Jokaisella Joulupuu-keräyksellä on omat toimintatapansa lahjojen suhteen. Tyypillisesti lahja paketoidaan ja siihen laitetaan Joulupuu-pakettikortti. Merkitse  tällöin pakettikorttiin, kenelle lahja on tarkoitettu (tyttö/poika/lapsi/nuori), minkä ikäiselle lahja sopii ja mikä on lahjan sisältö. Kuvaile lahjaa. Lahjakorteissa merkitse pakettikorttiin lahjakortin summa sekä kauppa, johon kortti käy.

Tarkista paikkakuntakohtaiset keräysohjeet paikalliskeräykset-sivulta!

TOIMITTAKAA LAHJAT OMAN ALUEEN OHJEISTUKSEN MUKAAN

Kuka voi lahjoittaa?

Keräykseen voivat osallistua yksityiset lahjoittajat, yritykset, organisaatiot ja yhteisöt.

Keräykseen lahjoittamiseen ei tarvita lupaa paikallisjärjestäjältä tai Joulupuu-yhdistykseltä.

Mitä lahjaksi?

Lahjan antaja voi päättää itse, mitä haluaa antaa lahjaksi Joulupuu-keräykseen. Sopivan lahjan valitseminen voi toisinaan olla vaikeaa. Apua lahjan valitsemiseen löydät vinkkilistasta, jonka löydät alta! Listalle on kerätty lahjoja, joita lapset ovat itse ehdottaneet sekä lahjoja, joita on viime vuosina lahjoitettu keräykseen.

Joillain keräyspaikkakunnilla on käytössä lahjatoiveet, jolloin pakettikortteihin on valmiiksi merkitty, mitä lapsi / nuori toivoo joululahjaksi. Voit ostaa toivotun lahjan tai tuoda jonkin muun lahjan keräykseen.

Erityistä suosiotaan viime vuonna ovat nostaneet erilaiset elämyslahjat, kuten lahjakortit lasten ja nuorten seikkailupuistoihin tai tapahtumiin. Tämä tukee myös vastuullisuusajattelua ja tarjoaa perheille yhdessä vietettyä laatuaikaa. Lisäksi suosittuja ovat olleet perinteiset kirjakauppalahjakortit sekä tutut lautapelit.

Lahjojen tulee olla uusia ja paikalliskeräyksen ohjeiden mukaan joko paketoituja tai paketoimattomia. Kiinnitä paketin päälle ohjeiden mukaan helposti irrotettavissa oleva virallinen Joulupuun pakettikortti, josta ilmenee lahjansaajan sukupuoli (lapsi/nuori/tyttö/poika), ikähaitari sekä mitä lahja sisältää. Sukupuolineutraalit lahjat voi osoittaa saajalleen sanoilla ”lapsi” tai ”nuori”. Ennen lahjan antamista lappu poistetaan ja tilalle laitetaan henkilökohtainen joulutervehdys keräysjärjestäjän toimesta.

Viime vuosina on ollut pulaa erityisesti 11-20-vuotiaiden nuorten lahjoista, sillä heitä on eniten lastensuojelun piirissä. Lahjakortit ovat olleet ylivoimaisesti suosituin lahja.

0-1 vuotta

LAPSI / TYTTÖ / POIKA

Pehmolelut, vauvojen Brio-junarata, puupalapelit (max 6 palaa), koon 80 cm vaatteet, koon 23 kengät, kovakantiset kirjat, aktivointilelut.

2-4 vuotta

LAPSI / TYTTÖ / POIKA

Kuva- ja satukirjat, lorut, pikkuautot, traktorit, kaivinkoneet, junat, puiset lelut, legot (ikäsuositukset paketeissa), palapelit (max 16 palaa), piirustustarvikkeet, väriliidut, nuket + tarvikkeet, pehmolelut, Ryhmä Hau -lelut, muovailuvaha, muoviastiat & keittiöjutut, My Little Pony-jutut, Peppi-kirjat, sukset, luistimet, liukurit, koon 24-30 kengät, koon 86-92 cm (2 v) vaatteet, koon 104-110 cm (3-4 v) vaatteet.

5-6 vuotta

LAPSI / TYTTÖ / POIKA

Pikkuautot, traktorit, kaivinkoneet, piirustustarvikkeet + värityskirjat, legot (ikäsuositukset paketeissa), sukset, luistimet, Pokemonit, Spiderman, Turtles, Angry Birds ym. lelut, pelit, tehtäväkirjat (eskarityyppisiä), Babyborn-nukke ja nuken tarvikkeet, palapelit, sukset, luistimet, My Little Pony-jutut, Click It’s yms. vastaavat korut, sormikkaat, Mini-Bratz-nuket, barbiet, Frozen lelut/tavarat

 

 

7-10 vuotta

LAPSI / TYTTÖ / POIKA

Lautapelit, urheiluvälineet/vaatteet, jääkiekkomailat & kiekot, ulkopelit, tietokonepelit, lahjakortit, koulutarvikkeita (esim. kyniä, kumeja), itse rakennettavat korusetit, vaatteet, askartelutarvikkeita, barbiet.

11-13 vuotta

NUORI / TYTTÖ / POIKA

Ylivoimaisesti suosituimpana lahjatoiveena lahjakortit (esim. H&M, Vero Moda, Jack & Jones, Vila, Glitter, Gina Tricot, Newyorker yms.).

Lisäksi leffaliput, lautapelit, varavirtalähteet, urheiluvälineet/-vaatteet, ulkopelitarvikkeet, sählysetit/jääkiekkomailat & kiekot, korut, itse rakennettavat korusetit, nuorisovaatteet, kirjat. Hygieniatuotteet (shampoo- & hoitoainesetit, hajuvedet jne.).

14-17 vuotta

NUORI / TYTTÖ / POIKA

Ylivoimaisesti suosituimpana lahjatoiveena lahjakortit (esim. H&M, Vero Moda, Jack & Jones, Vila, Glitter, Gina Tricot, Newyorker yms.).

Lisäksi leffaliput, varavirtalähteet, kuulokkeet, lautapelit urheiluvälineet/-vaatteet, ulkopelitarvikkeet, sählysetit/jääkiekkomailat & kiekot, korut, nuorisovaatteet, kirjat. Ruokailuvälineitä tai tekstiilejä ensimmäiseen omaan kotiin, hygieniatuotteet (shampoo- & hoitoainesetit, hajuvedet jne.).

Jälkihuolto 18 – 20v

NUORI / TYTTÖ / POIKA

Jälkihuollon nuoret ovat aloittamassa elämää omassa kodissaan, joten heille mieluisia lahjoja ovat kodintarvikkeet (tekstiilit, pienet keittiötarvikkeet yms.) ja tietenkin lahjakortit tällaisia tuotteita myyviin liikkeisiin. Myös lahjakortit vaateliikkeisiin ovat suosittuja lahjoja.

Usein kysyttyä

Milloin vuoden 2022 Joulupuu-keräys järjestetään?

Vuoden 2022 Joulupuu-keräys järjestetään joulun alla hieman eri aikoihin paikkakunnasta riippuen. eJoulupuu-keräys järjestetään 1.11.- 26.12.2022 verkossa osoitteessa ejoulupuu.fi. Katso lista kaikista keräyspaikkakunnista ja niiden aukioloajoista: joulupuu.org/paikalliskeraykset

Missä vuoden 2022 Joulupuu-keräys järjestetään?

Vuonna 2021 Joulupuu-keräys järjestettiin 115 paikkakunnalla sekä verkossa osoitteessa ejoulupuu.fi. Tänäkin vuonna keräämme lahjoja lukuisilla paikkakunnilla ja lahjoituksia verkossa. Keräyspisteet ovat paikkakunnasta riippuen esimerkiksi kauppakeskusten auloissa, yritysten julkisissa tai yksityisissä tiloissa. Lista kaikista keräyspisteistä ja niiden käytännöistä löytyy täältä: joulupuu.org/paikalliskeraykset

Miksi Joulupuu-keräys järjestetään?

Joulupuu-keräyksellä kerätään joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille, jotka saattaisivat muuten jäädä kokonaan ilman joululahjoja. Kaikki keräykseen tuodut lahjapaketit toimitetaan esimerkiksi paikallisen sosiaalihuollon piirissä oleville lapsille ja nuorille. Keräyskohteet vaihtelevat paikkakunnittain. Joulupuu-keräys on toteutettu joka joulu vuodesta 2000 alkaen.

Kuka Joulupuu-keräystä järjestää?

Joulupuu-keräys on voittoa tavoittelematonta toimintaa. Jokainen Joulupuu-keräys toteutetaan paikallisesti oman paikkakunnan järjestäjätiimin toimesta. Keräysten järjestämisestä vastaavat eri puolella Suomea esimerkiksi Nuorkauppakamarit, Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset, Lions Clubit tai Joulupuu ry:n yrityskumppanit. Joulupuu ry myöntää järjestämislupia ja tukee paikalliskeräyksiä.

Kenelle Joulupuu-lahjat menevät?

Joulupuu-keräys kerää joululahjoja pääosin 0-25-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka muuten voisivat jäädä ilman joululahjoja. Tällaisia lapsia ja nuoria ovat esimerkiksi sosiaalihuollon piirissä olevat lapset ja nuoret, joita on pelkästään pääkaupunkiseudulla n. 10 000. Paikalliskeräykset valitsevat paikalliset keräyskohteet ja usein lahjojen jakelu hoituu esimerkiksi paikallisen sosiaalitoimen kautta.

Kuka Joulupuu-keräykseen voi lahjoittaa?

Kuka tahansa saa tuoda lahjan joulupuu-keräykseen. Keräykseen voivat osallistua yksityiset lahjoittajat, yritykset, organisaatiot ja yhteisöt. Keräykseen lahjoittamiseen ei tarvita lupaa paikallisjärjestäjältä tai Joulupuu ry:ltä.

Millaisia lahjoja Joulupuu-keräykseen voi tuoda?

Keräykseen voi tuoda uusia, ehjiä ja puhtaita tavaroita, vaatteita ja elämyslahjoja. Lahjat voivat olla myös itse tehtyjä. Lahjojen tulee olla käyttämättömiä. Keräykseen ei saa lahjoittaa käytettyjä lahjoja, arpoja/lottokuponkeja, päihteitä tai vastaavia. Suosittuja lahjoja ovat muun muassa lahjakortit, lautapelit, askarteluvälineet, urheiluvälineet ja leffaliput. Lahjan antaja määrittelee itse, mitä antaa lahjaksi. Eri ikäisillä on hieman eri toiveita. Katso lahjavinkit: joulupuu.org/osallistu-keraykseen

Mihin eJoulupuu-keräyksen kautta kerätyt rahat ohjataan?

Rahalahjoitukset käytetään eriarvoisessa asemassa olevien lasten ja nuorten tukemiseen, esimerkiksi joululahjojen hankkimiseen eri paikkakunnilla. Keräyskustannukset ovat korkeintaan 15% kerätyistä varoista. Ne koostuvat todennetuista Joulupuu-keräyksen järjestämiseen liittyvistä kustannuksista. eJoulupuu-keräys toteutetaan yhteistyössä Kotimaanavun kanssa. Kaikki toiminnan kulut raportoidaan poliisihallitukselle.Keräyslupa RA/2020/639.

Onko Joulupuulla uskonnollinen tai poliittinen vakaumus?

Joulupuu ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Kuka tahansa uskontoon tai politiikkaan katsomatta voi osallistua lahjoittajana ja toimia järjestäjänä keräyksessä. Joulupuu ry ei vastaanota vastikkeellisia lahjoituksia uskonnollisilta tai poliittisilta tahoilta, mutta nämä tahot, kuten kuka tahansa muukin, ovat tervetulleita osallistumaan Joulupuu-keräykseen.