Joulupuusta medialle

  • Joulu on aika, jolloin perheiden eriarvoisuus korostuu ja sosiaalitoimen asiakkaina olevat lapset/nuoret ovat uhassa jäädä ilman joululahjaa. Joulu on esillä joka puolella ja siitä ulkopuolelle jääminen on vahva syrjäyttävä kokemus. Perheillä ei usein ole voimavaroja tai/ja taloudellisia resursseja järjestää joulua. Lasten, nuorten ja perheiden erilaiset sosiaaliset ongelmat aiheuttavat ulkopuolisuuden tunnetta ja vieraantumista yhteiskunnasta. Vaikutukset ovat pitkäkantoisia ja samalla pienellä hyväntahdon eleellä helpotettavissa.
  • Joulupuu-keräys tukee sosiaalitoimien toimintaa ja täydentää sitä, keräys organisoi paikallistoimijoiden toteuttamana lahjojen keräyksen ja paikalliset sosiaalitoimet jakavat Joulupuu-lahjat. Sosiaalitoimilla ei olisi resursseja itse organisoida lahjojen hankintaa kaikille lapsille ja nuorille, jotka ovat heidän asiakkainaan, eikä siihen kannatakaan käyttää sosiaalityöntekijöiden tärkeää työaikaa tai sosiaalitoimen niukkoja varoja. He ovat kuitenkin paras taho määrittelemään, minkälainen lahja kullekin lahjansaajalle annetaan ja antamaan lahjan henkilökohtaisesti perille. Yhteistyö eri paikkakunnilla on jatkunut hedelmällisesti paikkakunnasta riippuen jopa jo 20 vuotta.
  • Perheiden eriarvoisuus on kasvussa ja lahjoja Joulupuu-keräykseen tarvitaan vuosi vuodelta enemmän. Paitsi lahjansaajille, keräys on tärkeä osa joulua myös lahjoittajille. Keräykseen osallistuminen lisää yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden tunnetta lahjoittajien sydämissä ja toimii hyvänä keinona yrityksille toimia vastuullisesti ja antaa takaisin yhteiskunnalle. Keräykseen voivat osallistua niin yksityishenkilöt kuin organisaatiotkin lahjoittajina. Koko Joulupuu-toimintaa koordinoi, ohjeistaa ja kehittää Joulupuu ry, joka on voittoa tavoittelematon toimija ja toimii yhteistyökumppaneiden mahdollistamalla rahoituksella.

Mediayhteydenotot

Doris Tuohimaa

Hallituksen puheenjohtaja

Joulupuu ry

p. 0408679805

doris@joulupuu.org

 

Vaikuttavuus 2020

  • Keräsimme 72 625 lahjaa yksityishenkilöiltä ja organisaatioilta (66 keräystä ilmoitti lahjamäärät, joten lopullinen toteuma on jopa hieman suurempi).
  • Esimerkiksi Helsingin Joulupuu-keräys keräsi 11 188 lahja.
  • Vastaanotimme 356 367,27 € lahjoituksia lahjojen hankintaan 7569 eri lahjoittajalta. eJoulupuu-keräys tehtiin yhteistyössä Kotimaanavun kanssa käyttäen heidän rahankeräyslupaansa ja –instrumenttiaan.
  • Keräyskustannukset olivat 15 % keräyksen tuotoista, Keräyslupa RA/2020/639.

Somekanavat

Facebook

Instagram

Tiktok

Twitter

LinkedIn

Youtube

 

Mediatiedotteet

Mediatiedote yhdistyksen perustaminen

 

Ladattavat materiaalit medialle

Joulupuun logot

Osallistu keräykseen! -juliste

Kuvagalleria

Somekuvagalleria

Teistäkö Joulupuu-keräyksen järjestäjä? -esite

Joulupuun graafinen ohjeistus

 

Usein kysytyt kysymykset

Milloin vuoden 2021 Joulupuu-keräys järjestetään?

Vuoden 2021 Joulupuu-keräys järjestetään joulun alla hieman eri aikoihin paikkakunnasta riippuen. Keräys järjestetään yli 60 paikkakunnalla. eJoulupuu-keräys järjestetään 1.11.- 26.12.2021 verkossa osoitteessa ejoulupuu.fi. Katso lista kaikista keräyspaikkakunnista ja niiden aukioloajoista: joulupuu.org/paikalliskeraykset

Missä vuoden 2021 Joulupuu-keräys järjestetään?

Joulupuu-keräys järjestetään yli 60 paikkakunnalla sekä verkossa osoitteessa ejoulupuu.fi. Keräyspisteet ovat paikkakunnasta riippuen esimerkiksi kauppakeskusten auloissa tai yritysten julkisissa tai yksityisissä tiloissa. Lista kaikista keräyspisteistä ja niiden käytännöistä löytyy täältä: joulupuu.org/paikalliskeraykset

Miksi Joulupuu-keräys järjestetään?

Joulupuu-keräyksellä kerätään joululahjoja lapsille ja nuorille, jotka saattaisivat muuten jäädä kokonaan ilman joululahjoja. Kaikki keräykseen tuodut lahjapaketit toimitetaan esimerkiksi paikallisen sosiaalihuollon piirissä oleville lapsille ja nuorille. Keräyskohteet vaihtelevat paikkakunnittain. Joulupuu-keräys on toteutettu joka joulu vuodesta 2000 alkaen.

Kuka Joulupuu-keräystä järjestää?

Joulupuu-keräys on voittoa tavoittelematonta toimintaa. Jokainen Joulupuu-keräys toteutetaan paikallisesti oman paikkakunnan järjestäjätiimin toimesta. Keräysten järjestämisestä vastaavat eri puolella Suomea esimerkiksi Nuorkauppakamarit, Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset, Lions Clubit tai Joulupuu ry:n yrityskumppanit. Joulupuu ry myöntää järjestämislupia ja tukee paikalliskeräyksiä.

Kenelle Joulupuu-lahjat menevät?

Joulupuu-keräys kerää joululahjoja 0-25-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka muuten voisivat jäädä ilman joululahjoja. Tällaisia lapsia ovat esimerkiksi sosiaalihuollon piirissä olevat lapset ja nuoret, joita on pelkästään pääkaupunkiseudulla n. 10 000. Paikalliskeräykset valitsevat paikalliset keräyskohteet ja usein lahjojen jakelu hoituu esimerkiksi paikallisen sosiaalitoimen kautta.

Kuka Joulupuu-keräykseen voi lahjoittaa?

Kuka tahansa saa tuoda lahjan joulupuu-keräykseen. Keräykseen voivat osallistua yksityiset lahjoittajat, yritykset, organisaatiot ja yhteisöt. Keräykseen lahjoittamiseen ei tarvita lupaa paikallisjärjestäjältä tai Joulupuu ry:ltä.

Millaisia lahjoja Joulupuu-keräykseen voi tuoda?

Keräykseen voi tuoda uusia, ehjiä ja puhtaita tavaroita, vaatteita ja elämyslahjoja. Lahjat voivat olla myös itse tehtyjä. Lahjojen tulee olla käyttämättömiä. Keräykseen ei saa lahjoittaa käytettyjä lahjoja, arpoja/lottokuponkeja, päihteitä tai vastaavia. Suosittuja lahjoja ovat muun muassa lahjakortit, lautapelit, askarteluvälineet, urheiluvälineet ja leffaliput. Lahjan antaja määrittelee itse, mitä antaa lahjaksi. Ohjeellinen maksimiarvo lahjoille on 65-70 euroa. Eri ikäisillä on hieman eri toiveita. Katso lahjavinkit: joulupuu.org/osallistu-keraykseen

Mikä on Joulupuu-keräyksen vaikuttavuus?

Vuonna 2020 Joulupuu-keräyksiä järjestettiin 72 eri paikkakunnalla. Yksityishenkilöiltä ja organisaatioilta kerättiin yhteensä 72 625 lahjaa. eJoulupuun kautta vastaanotettiin 356 367,27 € lahjoituksia lahjojen hankintaan 7569 eri lahjoittajalta.

Mihin eJoulupuu-keräyksen kautta kerätyt rahat ohjataan?

Rahalahjoitukset käytetään eriarvoisessa asemassa olevien lasten ja nuorten tukemiseen, esimerkiksi joululahjojen hankkimiseen eri paikkakunnilla. Keräyskustannukset ovat korkeintaan 15% kerätyistä varoista. Ne koostuvat todennetuista Joulupuu-keräyksen järjestämiseen liittyvistä kustannuksista. eJoulupuu-keräys toteutetaan yhteistyössä Kotimaanavun kanssa. Kaikki toiminnan kulut raportoidaan poliisihallitukselle.Keräyslupa RA/2020/639.

Onko Joulupuulla uskonnollinen tai poliittinen vakaumus?

Joulupuu ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Kuka tahansa uskontoon tai politiikkaan katsomatta voi osallistua lahjoittajana ja toimia järjestäjänä keräyksessä. Joulupuu ry ei vastaanota vastikkeellisia lahjoituksia uskonnollisilta tai poliittisilta tahoilta, mutta nämä tahot, kuten kuka tahansa muukin, ovat tervetulleita osallistumaan Joulupuu-keräykseen.