Joulupuusta medialle

  • Joulu on aika, jolloin perheiden eriarvoisuus korostuu ja sosiaalitoimen asiakkaina olevat lapset/nuoret ovat uhassa jäädä ilman joululahjaa. Joulu on esillä joka puolella ja siitä ulkopuolelle jääminen on vahva syrjäyttävä kokemus. Perheillä ei usein ole voimavaroja tai/ja taloudellisia resursseja järjestää joulua. Lasten, nuorten ja perheiden erilaiset sosiaaliset ongelmat aiheuttavat ulkopuolisuuden tunnetta ja vieraantumista yhteiskunnasta. Vaikutukset ovat pitkäkantoisia ja samalla pienellä hyväntahdon eleellä helpotettavissa.
  • Joulupuu-keräys tukee sosiaalitoimien toimintaa ja täydentää sitä, keräys organisoi paikallistoimijoiden toteuttamana lahjojen keräyksen ja paikalliset sosiaalitoimet jakavat Joulupuu-lahjat. Sosiaalitoimilla ei olisi resursseja itse organisoida lahjojen hankintaa kaikille lapsille ja nuorille, jotka ovat heidän asiakkainaan, eikä siihen kannatakaan käyttää sosiaalityöntekijöiden tärkeää työaikaa tai sosiaalitoimen niukkoja varoja. He ovat kuitenkin paras taho määrittelemään, minkälainen lahja kullekin lahjansaajalle annetaan ja antamaan lahjan henkilökohtaisesti perille. Yhteistyö eri paikkakunnilla on jatkunut hedelmällisesti paikkakunnasta riippuen jopa jo 20 vuotta.
  • Perheiden eriarvoisuus on kasvussa ja lahjoja Joulupuu-keräykseen tarvitaan vuosi vuodelta enemmän. Paitsi lahjansaajille, keräys on tärkeä osa joulua myös lahjoittajille. Keräykseen osallistuminen lisää yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden tunnetta lahjoittajien sydämissä ja toimii hyvänä keinona yrityksille toimia vastuullisesti ja antaa takaisin yhteiskunnalle. Keräykseen voivat osallistua niin yksityishenkilöt kuin organisaatiotkin lahjoittajina. Koko Joulupuu-toimintaa koordinoi, ohjeistaa ja kehittää Joulupuu ry, joka on voittoa tavoittelematon toimija ja toimii yhteistyökumppaneiden mahdollistamalla rahoituksella.

Mediayhteydenotot

Doris Tuohimaa

Toiminnanjohtaja

Joulupuu ry

p. 0408679805

doris@joulupuu.org

 

Vaikuttavuus 2021

55 601 joululahjaa

Keräsimme 55 601 joululahjaa yksityishenkilöiltä ja organisaatioilta.

 

326 008,49€ lahjoituksia

Vastaanotimme 326 008,49€ lahjoituksia eJoulupuun kautta mm. lasten ja nuorten lahjojen hankintaan.

eJoulupuu-keräys tehtiin yhteistyössä Kotimaanavun kanssa käyttäen heidän rahankeräyslupaansa ja –instrumenttiaan. Kotimaanavun keräyskustannukset olivat 15 % keräyksen tuotoista, Keräyslupa RA/2020/639.

 

115 eri paikkakuntaa

Keräsimme lahjoja 115 eri paikkakunnalla ympäri Suomen.

 

816 vapaaehtoista ympäri Suomen

Ympäri Suomen paikalliskeräysten järjestämiseen osallistui 816 vapaaehtoista. Vapaaehtoistyötä tehtiin keräysten järjestämisessä yhteensä yli 5 000 tuntia. Paikalliskeräykset antoivat Joulupuu ry yhdistykselle yleisarvosanan 4/5 toiminnan koordinoimisesta.

 

Somen ja nettisivujen tavoittavuus

Yli 100 000 nettisivuselausta ja yli 700 000 tavoitettua sosiaalisessa mediassa!

Somekanavat

Facebook

Instagram

Tiktok

Twitter

LinkedIn

Youtube

 

Mediatiedotteet

Mediatiedote yhdistyksen perustaminen

 

Ladattavat materiaalit medialle

Joulupuun logot

Osallistu keräykseen! -juliste

Kuvagalleria

Teistäkö Joulupuu-keräyksen järjestäjä? -esite

Joulupuun graafinen ohjeistus

 

Usein kysytyt kysymykset

Milloin vuoden 2022 Joulupuu-keräys järjestetään?

Vuoden 2022 Joulupuu-keräys järjestetään joulun alla hieman eri aikoihin paikkakunnasta riippuen. eJoulupuu-keräys järjestetään 1.11.- 26.12.2022 verkossa osoitteessa ejoulupuu.fi. Katso lista kaikista keräyspaikkakunnista ja niiden aukioloajoista: joulupuu.org/paikalliskeraykset

Missä vuoden 2022 Joulupuu-keräys järjestetään?

Vuonna 2021 Joulupuu-keräys järjestettiin 115 paikkakunnalla sekä verkossa osoitteessa ejoulupuu.fi. Tänäkin vuonna keräämme lahjoja lukuisilla paikkakunnilla ja lahjoituksia verkossa. Keräyspisteet ovat paikkakunnasta riippuen esimerkiksi kauppakeskusten auloissa, yritysten julkisissa tai yksityisissä tiloissa. Lista kaikista keräyspisteistä ja niiden käytännöistä löytyy täältä: joulupuu.org/paikalliskeraykset

Miksi Joulupuu-keräys järjestetään?

Joulupuu-keräyksellä kerätään joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille, jotka saattaisivat muuten jäädä kokonaan ilman joululahjoja. Kaikki keräykseen tuodut lahjapaketit toimitetaan esimerkiksi paikallisen sosiaalihuollon piirissä oleville lapsille ja nuorille. Keräyskohteet vaihtelevat paikkakunnittain. Joulupuu-keräys on toteutettu joka joulu vuodesta 2000 alkaen.

Kuka Joulupuu-keräystä järjestää?

Joulupuu-keräys on voittoa tavoittelematonta toimintaa. Jokainen Joulupuu-keräys toteutetaan paikallisesti oman paikkakunnan järjestäjätiimin toimesta. Keräysten järjestämisestä vastaavat eri puolella Suomea esimerkiksi Nuorkauppakamarit, Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset, Lions Clubit tai Joulupuu ry:n yrityskumppanit. Joulupuu ry myöntää järjestämislupia ja tukee paikalliskeräyksiä.

Kenelle Joulupuu-lahjat menevät?

Joulupuu-keräys kerää joululahjoja pääosin 0-25-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka muuten voisivat jäädä ilman joululahjoja. Tällaisia lapsia ja nuoria ovat esimerkiksi sosiaalihuollon piirissä olevat lapset ja nuoret, joita on pelkästään pääkaupunkiseudulla n. 10 000. Paikalliskeräykset valitsevat paikalliset keräyskohteet ja usein lahjojen jakelu hoituu esimerkiksi paikallisen sosiaalitoimen kautta.

Kuka Joulupuu-keräykseen voi lahjoittaa?

Kuka tahansa saa tuoda lahjan joulupuu-keräykseen. Keräykseen voivat osallistua yksityiset lahjoittajat, yritykset, organisaatiot ja yhteisöt. Keräykseen lahjoittamiseen ei tarvita lupaa paikallisjärjestäjältä tai Joulupuu ry:ltä.

Millaisia lahjoja Joulupuu-keräykseen voi tuoda?

Keräykseen voi tuoda uusia, ehjiä ja puhtaita tavaroita, vaatteita ja elämyslahjoja. Lahjat voivat olla myös itse tehtyjä. Lahjojen tulee olla käyttämättömiä. Keräykseen ei saa lahjoittaa käytettyjä lahjoja, arpoja/lottokuponkeja, päihteitä tai vastaavia. Suosittuja lahjoja ovat muun muassa lahjakortit, lautapelit, askarteluvälineet, urheiluvälineet ja leffaliput. Lahjan antaja määrittelee itse, mitä antaa lahjaksi. Eri ikäisillä on hieman eri toiveita. Katso lahjavinkit: joulupuu.org/osallistu-keraykseen

Mihin eJoulupuu-keräyksen kautta kerätyt rahat ohjataan?

Rahalahjoitukset käytetään eriarvoisessa asemassa olevien lasten ja nuorten tukemiseen, esimerkiksi joululahjojen hankkimiseen eri paikkakunnilla. Keräyskustannukset ovat korkeintaan 15% kerätyistä varoista. Ne koostuvat todennetuista Joulupuu-keräyksen järjestämiseen liittyvistä kustannuksista. eJoulupuu-keräys toteutetaan yhteistyössä Kotimaanavun kanssa. Kaikki toiminnan kulut raportoidaan poliisihallitukselle.Keräyslupa RA/2020/639.

Onko Joulupuulla uskonnollinen tai poliittinen vakaumus?

Joulupuu ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton toimija. Kuka tahansa uskontoon tai politiikkaan katsomatta voi osallistua lahjoittajana ja toimia järjestäjänä keräyksessä. Joulupuu ry ei vastaanota vastikkeellisia lahjoituksia uskonnollisilta tai poliittisilta tahoilta, mutta nämä tahot, kuten kuka tahansa muukin, ovat tervetulleita osallistumaan Joulupuu-keräykseen.